Allianssin kahdeksikko

Miten Allianssi.125:n kahdeksikko muodostui? Ketkä olivat tarinan keskiössä jo alusta alkaen ja ketkä olivat taas viime hetken lisäyksiä?

Kun aloitin Allianssi.125-maailman hahmottelun, kirjoitin ylös pintapuolista ajatusvirtaa ilman erityistä suunnitteluvaihetta. Minulla oli vain mielikuva dystooppisesta maailmasta, jossa sosiaaliset normit olisivat merkittävästi vinoutuneet nykymaailmastamme. Tekstiä muodostui vaivaiset kaksi, kolme sivua ja seuraava on suora lainaus alkuperäisestä tiedostosta, joka on luotu 14. elokuuta 2004:

Akan oli aina pitänyt itseään miehenä, joka hallitsi tunteensa täydellisesti. Mutta nyt, kun hän joutui jälleen katsomaan edessään tuota tuskasta vaikeroivaa hikistä synnyttäjää, ei hän voinut estää itseään tuntemasta inhoa. Pian lapsi syntyisi ja lakanat olisivat jälleen täynnä verta ja muuta iljettävää.

Tarina-aihiossa Akan-nimiselle miehelle syntyy poika nimeltään Tikan. Akan ja Tikan olivat siis Lu Talpan ja hänen kasvattajansa alkumuodot, kyseisten henkilöhahmojen ”prototyypit”. Tekstistä kävi ilmi, että poikansa syntymää seurannut mies oli tietoinen Terra Unioniaan liittyvästä valtionsalaisuudesta, mutta poika taas täysin tietämätön.

Päädyin loppujen lopuksi kääntämään edellä mainitun asetelman toisin päin, jossa nuori mies pääsi salaisuuden jäljille kasvattajansa sijaan. En myöskään päätynyt käyttämään Allianssi.125:ssä erityisiä laitokseen suljettuja synnyttäjiä. Sen sijaan loin lisääntymistarkoitusta varten inhimillisemmän vaihtoehdon, keinokohdut, koska en halunnutkaan luomastani maailmasta liian rujoa.

Tämä kyseinen parin sivun mittainen luonnos jäi unohduksiin ja seuraavan kerran samaan teemaan palattuani oli jo toukokuu 2008. Silloin kirjoitin kahden kappaleen mittaisen tekstin, joka alkoi näin:

Neljä miestä seisoi suurten kivilohkareiden lomassa. Heitä ympäröi silmiinkattamottomiin levittäytyvä aromaa, jonka ylle kaartui kirkkaansininen taivas. Yksi neljästä miehestä kuljeksi rauhattomasti edes takaisin.

Tekstin idea oli, että miehet odottivat rajalla naisia, jotka olivat Terra Unionian edustajia. He olivat Terra Unioniaa johtavien matriarkkojen prototyyppejä. Naiset olivat solmineet rauhanajan säilymiseksi salaisen sopimuksen, jossa naisia luovutettiin rajan yli maailmaan, jossa heitä oli häviävän vähän. Tämä oli kuitenkin konsepti, jonka hylkäsin melko pian ja jonka tilalle loin salatun ja suljetun rajan. Tässä vaiheessa olin kuitenkin jo päättänyt, että maailmanvaltiossa kilpailu olisi erityisen keskeisessä roolissa yhteiskuntajärjestyksen kannalta.

Toukokuussa 2008 olin myös jo Terra Unionian osalta päättänyt, että tarinassa olisi kaksi siskoa. Toinen heistä on raskaana ja toinen pyrkii pääsykokeiden kautta ”valtuustoon”. Valtuustosta muodostui ajan kanssa kotimaan suojeluvirasto, eikä pääsykokeita ollut. Sen sijaan päähenkilö sai työpaikan virastokeskuksesta. Lenan ja Anamonan alkumuodot olivat siis jo tarinan keskiössä. Tarkoituksena oli, että Terra Unionian ulkopuolisen maailman ja sitä koskevan tiedon paljastuminen oltaisiin koettu juuri sisaruskaksikon kautta.

Tämän jälkeen aloin suunnitella maailmaa määrätietoisemmin. Alunperin olin kirjoittamassa yhtä tarinaa, jossa oli vahva Terra Unionia -painotus. Maailmanvaltion tapahtumat olivat vain sivujuoni terraunionialaisten sisarusten tarinassa, vaikka maailman hahmottelu oli lähtenyt liikkeelle Akonista ja hänen pojastaan Tikonista.

Maailmanvaltion tapahtumien keskiössä pysytteli yhä erilaisuutta kokeva nuori mies ja hänen kasvattajansa. Nuori mies oli hahmona melko tasainen sekoitus Jania ja Luta ja tarinan painotus oli hänen ”isässä”, eli kasvattaja Akonissa. Kun Terra Unionia alkoi hahmottua selvemmin, tein päätöksen vaihtaa maailmanvaltion näkökulmaa edustavan henkilön nuoreen mieheen, joka olisi terraunionialaisten sisarusten ikäinen.

Seuraavaksi loin Terra Unioniaan Tilian. Halusin tarinaan toisinajattelijan, jolla on kytkös sisaruskaksikkoon. Koin myös erityisen tärkeäksi sen, että tämä nainen olisi sisaruskaksikkoa selvästi vanhempi ja sitä kautta kokeneempi. Salaperäinen Lemmus seurasi perässä, koska tajusin tarvitsevani Terra Unioniaan myös miehen näkökulman. Kyllä, tarina oli yhä tässä vaiheessa vahvasti Terra Unionian tarina.

Kun minulle alkoi kirkastua, että tarinan tavoitteena on saada henkilöt rajalle, lohkaisin maailmanvaltion nuoren miehen kahdeksi hahmoksi, josta toisella oli suora yhteys rajalle ammattinsa kautta. Se nuori mies, joka jäi kaupunkiin, sai tyytyä vähemmän mairittelevaan rooliin. Hänen nimensä oli alun perin Jan, joka kuitenkin taipui ajan myötä Janiksi. Jani oli jo tässä vaiheessa mies, joka ei ollut saavuttanut elämässään mitään merkittävää, mutta jonka silmien ja kokemusten kautta maailmanvaltion reunaehtoihin ja lainalaisuuksiin päästiin tutustumaan.

Kun tarina alkoi paisua, tajusin että juonessa on epäsuhta Terra Unionian ja muun maailman välillä. Maailmanvaltion yhteiskuntarakenteen kuvailu vaati enemmän tilaa. Sain idean halkaista tarina kahdeksi. Se oli mielestäni innovatiivinen ajatus, sillä en ollut julkaisemassa kirjaa vaan verkkosivua, jossa tarina olisi vapaasti luettavissa. Näistä kahdesta käsikirjoituksesta toinen käsittelisi Terra Unionian tapahtumia, toinen taas maailmanvaltion ja jossain vaiheessa tarinoiden oli tarkoitus yhdistyä.

Maailmanvaltion kohdalla aloin ymmärtää, ettei kaksi nuorta miestä jaksanut kannatella romaanimittaista juonta alusta loppuun saakka. Tarvitsin lisää päähenkilöitä ja nostin keskiöön Najan, hemmotellut nuoren tytön, jolla oli kylmäkiskoinen äiti ja hiljainen seuralainen. Huomasin kuitenkin nopeasti, etten halunnut kirjoittaa Najan oikuista siinä määrin, kuin päähenkilö olisi sitä vaatinut. Suoraan sanoen Naja oli hahmona sietämätön. Siirsin huomioni hänen äitiinsä, Mari Alaudaan sekä hänen hiljaiseen, mitäänsanomattomaan ystäväänsä, jonka nimesin Saiaksi.

Kun allianssin kahdeksikko oli viimein kasassa, maailman rakentaminen sekä sen sovittaminen tarinan muotoon saattoi viimein kunnolla alkaa. Halusin kahdeksikon kohtaavan toisensa tavalla, joka tuntuisi tarinan kannalta uskottavalta ja juonen etenemisen suhteen saumattomalta. Allianssi.125:n lukijat saavat päättää, kuinka siinä loppujen lopuksi onnistuin.

Ensimmäinen versio Allianssi.125:n tarinasta päätyi internetiin joulukuussa 2010, yli kuusi vuotta sen jälkeen, kun olin alkanut hahmotella maailmaa ensimmäisen kerran.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s